skolfederationsnytt-logo.png

nyhetsbrev-10-bild.jpg

Internetdagarna 20 - 21 november

Internetdagarna som IIS årligen arrangerar närmar sig med stormsteg och programmet är så gott som klart. I spåret, Skolans digitala infrastruktur – från vision till verklighet 21 november har vi samlat nyckelpersoner som brinner för skolans digitalisering och som kommer att vara både talare och ingå i givande panelsamtal. Bland annat kommer regeringens nationella digitaliseringsstrategi för skolväsendet stå i fokus och Peter Karlberg, undervisningsråd vid Skolverket finns på plats och förklarar strategin och vilken roll Skolverket har. Läs hela programmet här.

Många har efterfrågat möjligheten att hantera och administrera elever och grupper i läromedel. Under Internetdagarna är ett av passen dedikerat standarden för skolschema SS12000. I panelsamtal berättar representanter från läromedel och skolhuvudmän om hur de arbetat med och bidragit till utveklingen av programmet "Proof of Concept" och vad deras förväntningar är.

Andra punkter på programmet:
  • Vision för skolans digitalisering - var befinner vi oss i visionen och hur ser vägen ut framåt?
  • Effektiv upphandling - hur kan en upphandling bli en språngbräda istället för ett farthinder en upphandling snarare framställs som
  • Bästa praxis för elevlegitimation
  • Från vision till verklighet - hur ser verkligheten ut idag och hur arbetar man strategiskt för att förverkliga visionen?

Skolspåret dagen före, måndagen 20 november, fokuserar på undervisning och det digitala lärandet under ledning av Kristina Alexanderson, IIS. Mer information om spåret hittar du här: Vad innebär digital kompetens i skolan

Det finns fortfarande platser kvar! Passa på att anmäla dig här

Vad händer efter Botkyrka erfarenhetsutbyte?

IIS har sammanfattat dagen i två filmer som speglar omfattningen av skolans digitalisering. Lagom till regeringens nationella strategi om skolans digitalisering som publicerades i oktober 2017, har Botkyrka redan fattat beslutet att digitalisera skolan och presenterat en strategi.

Första filmen ställer bland annat frågan "hur kommer skolan ikapp elevernas redan digitaliserade värld"? Kristina Alexanderson, IIS ger en målande beskrivning av hur det digitalt kan se ut för en sextonårig gymnasieelev en helt vanlig skoldag, mitt i terminen.

Om förändringsbehov för skolans digitalisiering

Film nummer två ger en direkt inblick Botkyrkas vision för digitaliseringen inom skolan. Visionen har varit en naturlig del i arbetet eftersom beslutet redan tidigt fattades av Botkyrka kommuns utbildningsförvaltning. Filmen är ett bra exempel på vad kan uppnås när alla inblandade har samma målbild från politiker till pedagoger.

Om Botkyrka kommuns målmedvetna visions- och strategiarbete

Tipsa gärna personer som du tycker ska se filmerna!

Läs mer här om Botkyrka erfarenhetsutbyte. Även alla presentationer från dagen finns samlade och är nedladdningsbara.

Vill du och din kommun stå värd för en dag med erfarenhetsutbyte? Kontakta då IIS. Se hur lyckat det blev när systerfederationen Sambi arrangerade ett erfarenhetsutbyte i Huddinge i slutet av oktober.

Du kan alltid dela med dig av reflektioner, funderingar och insikter med #skolfed eller @skolfederation på twitter. Följ oss gärna på facebook.com/skolfederation

Skolfederation tillhandahåller en infrastruktur för inloggning som gör e-tjänster enkelt åtkomliga för elever och lärare i svenska skolor.

Skolfederation drivs av IIS - Internetstiftelsen i Sverige.

iis_logotyp.png