skolfederationsnytt-logo.png
goodlearning-nr-200.jpg

Grattis! Nu är vi (fler än) 200 medlemmar

Det var trångt på upploppet inför avgörandet av vilka som skulle komma att teckna medlemskap nummer 200 i Skolfederation. I slutspurten stod det mellan Danderyds kommun och tjänsteleverantörerna Picture my Life och Good Learning. (De senare "vann" på en en ren teknikalitet.)

- Med Danderyds kommun har vi nu 140 skolhuvudmän och därtill 61 tjänsteleverantörer, säger Agneta Wistrand på IIS. Agneta som har arbetat med federationen i tre år vill passa på att tacka alla medlemmar och rikta ett extra varmt tack till de visionära medlemmarna Unikum, NE och Sandvikens kommun, som alla tre gick med i Skolfederation redan runt årsskiftet 2012-2013.
 
- Som första medlem har man ju absolut noll nytta av federationen eftersom man inte har någon att federera med! Men de första medlemmarna såg framför sig den bild som nu är dagens verklighet - en väl etablerad federation med spridning över hela landet.

Nya medlemmar

Good Learning (bilden) är ett litet växande företag med fokus på interaktiva spel och sagor. Idéen med en pedagogik som omfattar praktisk kunskap samt ett entreprenöriellt förhållningssätt fick grundaren Louise Lindbom under sin tid som konstnärlig ledare vid Umeå Universitet. Louise och spelkonstruktören Joj Johansson ser nu fram emot att lansera fler spel i höst med Skolfederation som en viktig del i möjligheterna att nå ut till pedagoger och huvudmän.

Nya medlemmar i federationen är även: Vänersborgs kommun, EF Språkresor, Stadsmissionens skolstiftelse samt tjänsteleverantörerna Majema och Explore. 

Pilotstudie för administration av läromedel

Läromedelsföretagens branschorganisation Svenska Läromedel, som idag har 14 medlemsföretag, vill bidra till att i samverkan med fler aktörer ta fram en erkänd och öppen standard för administration av digitala läromedel. Man befarar annars att den för användarna krångliga hanteringen utgör ett hinder för digitaliseringens fortsatta utveckling inom skolan.

Svenska Läromedel arrangerade därför i samarbete med Skolfederation ett seminarium för att diskutera möjligheterna för branschen att i samverkan ta fram öppna standarder för hantering av digitala läromedel.Utöver läromedelsföretagen och huvudmän var Skolverket, SKL och andra relevanta aktörer på plats.

Ett förslag till lösning presenterades av Jakob Schlyter, Kirei och Palle Girgensohn från SIS arbetsgrupp. Representanter för Alingsås och kommunerna i Höglandet deklarerade att de var redo att gå vidare och i högst grad villiga att delta i en pilotstudie. Ett flertal läromedelsleverantörer har också visat intresse. Läs mer.

Arbetsgruppens första möte sker den 27 juni hos IIS i Hammarby sjöstad.
Vill du delta i studien eller veta mer? Hör av dig snarast tillstaffan.hagnell@iis.se

Onlinekurs i Skolfederation

IIS har ett antal mini-kurser på webben och nu finns äntligen Introduktion till Skolfederation att tillgå. I det första avsnittet berättar Robert Sundin och Kristina Alexandersson från IIS bland annat om varför man bör arbeta med standarder och vad man bör tänka på när man hanterar digitala identiteter och personuppgifter.

Efter avsnittet finns ett test som man kan ta och se vad man snappat upp. När man klarat ett visst antal rätt så har man möjlighet att hämta hem ett kursintyg. Varför inte passa på att "kursa" lite i hängmattan i sommar? Gå till kursplatsen här.

mingel-iis.jpg

Federationsmingel hos IIS

Svenskt federationsforum bjöd på senaste nytt från E-legitimationsnämnden, SIS (Swedish Standards Institute), Sunet och federationerna på IIS:s nya kontor vid Hammarby Kaj. Efteråt begav sig några nyfikna ner till IIS:s nya omtalade mötesplats för internetfantaster - Goto 10 (bilden). Läs mer.

Till sist vill vi på federationsoperatören önska våra läsare en riktigt härlig sommar! (Samtidigt ber vi hugade att anteckna datumet 14 september då Botkyrka kommun står som värd för ett erfarenhetsutbyte. Mer information om det kommer!)

Du kan alltid dela med dig av reflektioner, funderingar och insikter med #skolfed eller @skolfederation på twitter. Följ oss gärna på facebook.com/skolfederation

Skolfederation tillhandahåller en infrastruktur för inloggning som gör e-tjänster enkelt åtkomliga för elever och lärare i svenska skolor.

Skolfederation drivs av IIS - Internetstiftelsen i Sverige. Du har fått detta mejl eftersom du anmält intresse för Skolfederation.

iis_logotyp.png