Driftstörning/problem att nå Skolfederation?

29 Jan, 2018

Driftstörning/problem att nå Skolfederation?

Det har tidigare under januari gått ut ett nyhetsbrev om att vi kommer att byta IP-adresser på de servrar som publicerar metadata.

Om ni upplever problem med inloggning via Skolfederation så behöver ni säkerställa att ni och den part ni upplever problemen med (det vill säga skola och tjänst) har genomfört de åtgärder som annonserats tidigare (se nedan).

Om ni genomfört åtgärderna men ändå har problem, bör ni kontrollera att inte den nya IP-adressen är blockerad i brandvägg eller liknande. Ni kan även prova att bota om er IdP!

Vid frågor, kontakta kundtjänst: info@skolfederation.se

Vem påverkas?

Alla aktiva instanser i Skolfederation påverkas!

Om en instans (IdP eller SP) inte hämtar den ny IP-adressen från DNS kan implementationen helt sluta att fungera.

När görs ändringen?

• 2018-01-24 10:00: Ompekning i DNS till de nya IP-adresser
  • 2018-01-31: Nedstängning av ej aktiva IP-adresser

Hur genomförs ändringen?

Ompekning i DNS för de noder som publicerar metadata.

Vad behöver göras av mig som medlem?

För att försäkra er om att ni har rätt IP-adresser är det att rekommendera att ni startar om er tjänst innan de gamla IP-adresserna tas ut bruk. OBS TTL:en för DNS cachen är satt till 5 min vilket innebär att ni kan behöva vänta tills efter 10:05 den 2018-01-24 innan ni startat om.