Klart för start i POC:en

22 aug, 2017

Hösten är här och utvecklingsprojektet för hantering av läromedel av elever och grupper har nu kommit till den fas där arbetsgrupperna kan börja laborera.

En SCIM-klient* har med bistånd från IIS skapats av Max Wällstedt under sommaren och den är en viktig förutsättning för att kunna testa konceptet. Klienten presenterades för arbetsgrupperna under en workshop hos IIS den 21 augusti och den som är intresserad av resultatet hittar den i github här.

SCIM-klienten har utvecklats för att användas av skolhuvudman med målet att utmynna i en fri Open Source-programvara som ska kunna användas av så många som möjligt. Klienten kan i nuläget hämta användaruppgifter från en LDAP-katalog, men tanken är att den ska kunna vidareutvecklas för att kunna användas ihop med andra datakällor. För att komma vidare behöver den helt enkelt någon att prata med, det vill säga en SCIM-server som den kan ansluta till och som kan ta emot användardata från klienten. Läromedelsleverantörerna arbetar på att ta fram en sådan inom kort.

– I Alingsås kommun är vi redo att installera programvaran och NE kommer inom kort få exempeldata att jobba med, hälsar Christian Alfredsson, IT-arkitekt. Det är verkligen kul att vara med i sammanhang där man kan bidra till att förenkla för alla parter!

*SCIM: System for Cross-domain Identity Management.

Dokumentation och uppdatering från arbetsmötena med POC:en (Proof of Concept) hittar du här.

Branschorganisationen Svenska Läromedel har länge påtalat behov av enklare, säkrare och effektivare hantering av användare mellan skolor och de som tillhandahåller läromedel, vilket vi har skrivit om tidigare här

På bilden från vänster: Palle Girgensohn, PingPong och SIS arbetsgrupp, Max Wällstedt och Bengt Wällstedt, Ängelholms kommun.