Ny elevportal effektiviserar för alla

30 mar, 2016

All information på ett ställe. Förenklad inloggning. Öppen källkod. Dessa tre faktorer har varit i fokus när Alingsås kommun tagit fram sin nya elevportal – Arena för lärande.

Utvecklingen av Arenan har skett i nära samarbete med verksamheterna som ska använda systemet – grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Och syftet har varit att samla all information och alla verksamhetssystem som eleverna behöver i sitt arbete på ett och samma ställe.

Öppen källkod

Elevportalen har väckt intresse runt om i landet. Och att intresset ska övergå till konkret handling, där andra kommuner väljer att använda Alingsås lösning, hoppas Christian Alfredsson, IT-arkitekt på Alingsås kommun.
–Källkoden är tillgänglig för alla att läsa, använda, modifiera och vidaredistribuera. Om fler använder källkoden till Arenan, kan vi på sikt bli fler som är med och utveklar nya funktioner, vilket i en förlängning blir kostnadseffektivt då vi kan få del av utveckling som görs på andra håll, förklarar han.

Ett lösenord ersätter alla

Jonatan Lindholm, som arbetar som projektledare för Arena för lärande, ser framför allt att single sign-on (SSO), alltså en inloggning till alla system, är något som kommer att effektivisera både för lärare och elever. Med Arenan är förhoppningen att elever som glömt sina lösenord och därför inte kommer åt viktiga verksamhetssystem, ska vara ett minne blott. Liksom lärare som behöver lägga viktig undervisningstid på att ta fram nya lösenord och inloggningsuppgifter.

–Inom skolans värld finns ju en rad olika verksamhetssystem, alla med separata inloggningar. I Arenan har vi arbetat med skolfederation som inloggning, vilket gör att du som elev kan förflytta dig mellan olika verksamhetssystem utan att behöva logga in på nytt.

Erfarenhetsutbyte i april

Alingsås kommun står som värd för ett erfarenhetsutbyte i början av april som kommer att kretsa kring federationer i det kommunala perspektivet och praktiska erfarenheter av Skolfederation. Evenemanget vänder sig till användarorganisationer och tjänsteleverantörer som är eller planerar att bli medlemmar i Skolfederation. Se programmet och anmäl dig här.

Läs mer om Alingsås arbete med sin elevportal på Alingsås kommuns webbplats.