Federationen förenklar för Tina

29 maj, 2013

Ibland hittar Tina Åhlstrands elever nytt material som hon har lagt upp åt dem – innan hon ens har hunnit berätta för dem om det. Så mycket enklare har det blivit med Skolfederation, säger hon.

– Absolut, det är min första reaktion: å, så lätt det har blivit!

Tidigare har Tina eller någon av lärarkollegorna behövt lägga upp nya konton åt eleverna för att de ska kunna logga in och ta del av nytt material, men med federationen får de automatiskt tillgång till det via samma inloggningskonto som de redan har.

– Varje elev har ett lösenord som de kommer in direkt med, och det blir färre steg för mig också eftersom jag kan länka till allt material från lärplattformen.

Tina Åhlstrand är mjukvaruansvarig lärare i Kungsgårdens skola i Sandviken där hon undervisar i en fjärdeklass, ”i allt utom slöjd”. Kommunen använder Edwise som lärplattform och digitala läromedel från bland annat Learnify.

– Jag har stora förhoppningar på vilka möjligheter det här med federationen kan öppna. Om det fungerar som jag tror blir det lätt för mig som lärare att skräddarsy min undervisning genom att köpa delar av olika digitala läromedel och kombinera ihop på mitt vis, säger hon.

Som mjukvaruansvarig lärare har Tina Åhlstrand varit med på genomgångar på Sandvikens IT-kontor där Skolfederation och Learnify – som också är nytt för den här terminen – har presenterats. Sedan har hon i sin tur visat och utbildat kollegorna på skolan.

– Många har provat, även om vi inte har gått in helt och hållet i federationen ännu, och de som har gjort det tycker att det ser bra ut.

Hon höll också en uppskattad presentation av sitt arbetssätt på det erfarenhetsutbyte som Sandvikens kommun arrangerade kring Skolfederation i april.