Kom igång

1. Bli medlem
Det bästa sättet att komma igång är att bli medlem och det är enkelt!

  • Fyll i och skicka ansökan om medlemskap samt medlemsavtal. Här finns information om hur du blir medlem.
  • Som medlem är det kostnadsfritt att delta i Skolfederations kurser.

2. Kom igång med tekniken
Nästa steg för en användarorganisation kan beskrivas som en test- och labbfas. Tips för hur du som tjänsteleverantör kommer igång hittar du här.

  • Börja med att se över er tekniska infrastruktur. Har ni tekniskt stöd på plats (SAML 2.0) för att ansluta till samlad inloggning så kallad single sign-on eller behöver ni upphandla och införa en ny teknisk lösning?
  • Utred frågan om identitets- och attributhantering. Det bästa är att börja med enkla attribut och bygga ut er källkatalog efter hand. I vänstermenyn här finns mer information om attribut.
  • En användarorganisation i Skolfederation ska ha förmågan att identifiera och autentisera användare, exempelvis elever, och som ett resultat av detta ställa ut ett intyg. För detta ändamål behöver ni sätta upp eller anlita en IdP (Identity Provider, på svenska: identitetsintygsutgivare).

När ni har kommit igång med tekniken rekommenderar vi att ni genomför tester i vår testmiljö innan ni laddar upp er metadata till produktionsmiljön.

Är ni en skola med endast G Suite finns en konfigurationsguide här för att ansluta.

Vill ni använda ADFS eller Azure som IdP i Skolfederation finns en film publicerad här som förklarar vilka lösningar som finns.

 

3. Börja ansluta tjänsteleverantörer

Därefter är det dags att ansluta en leverantör av digitalt läromedel eller -prov, de som i Skolfederation kallas tjänsteleverantörer. Om ni vill kan ni börja i testmiljön för att säkerställa att det fungerar som tänkt. Det naturliga är att börja med en tjänsteleverantör som ni har en etablerad relation med.

  • Börja i liten skala och ta en tjänst i taget.
  • Välj gärna en tjänst som är lätt att komma igång med och har krav som är enkla att uppfylla, till exempel en tjänst som kräver få attribut.
  • Tänk på att alla era nuvarande rutiner kanske inte kommer att kunna rationaliseras bort på en gång.

4. Gå vidare med användandet av digitala läromedel

Nu är ni redo att fundera vidare kring hur ni framöver ska få ut full nytta av Skolfederation.

  • Ni kan fortsätta med att ansluta fler tjänster och integrera med er skolportal eller utveckla en sådan portal.
  • Se detta som en långsiktig process och tänk på att det är användandet av digitala läromedel och -prov som ska styra utformningen.

Ladda ner steg-för steg-beskrivningen som pdf.